Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Stimulatie osteoblast

L-ARGININE EN L-LYSINE STIMULATIE OP GEKWEEKTE MENSELIJKE OSTEOBLASTEN.

Essentiƫle aminozuren, zoals L-Arginine (Arg) en L-Lysine (Lys), zijn betrokken bij botmetabolisme en -groei. Onze eerdere studies analyseerden het effect van deze aminozuren op osteoblastculturen van ratten en bij proefdieren. In deze studie evalueerden we het effect van L-Arg en L-Lys op gekweekte menselijke osteoblasten. Primaire menselijke osteoblast kweken werden verdeeld in vier groepen:

  1. de Arg-groep ontving 0,625 mg / ml per dag aan Arg, 
  2. de Lys-groep 0,587 mg / ml per dag aan Lys, 
  3. de Arg-Lys-groep ontving beide aminozuren,

 Een controlegroep kreeg placebo.

Stimulatie op gekweekte menselijke osteoblasten.

Zeven dagen werden de volgende parameters in alle groepen getest: alkalische fosfatase (ALP), stikstofoxide (NO), calcium (Ca), fosfor (P), osteocalcine (OC), type I collageen (PICP), interleukine-6 (IL-6), transformerende groeifactor-beta 1 (TGF-pi) op kweek supernatant, van plaatjes afgeleide groeifactor (PDGF), insulineachtige groeifactor-I (IGF-I) en MTT proliferatietest op cellen. Arg-toediening verhoogde de ALP-, NO-, PICP- en IGF-I-productie significant en verminderde het niveau van IL-6. Lys-toediening gedurende hetzelfde tijdsinterval had voornamelijk invloed op cel proliferatie, zoals blijkt uit de MTT-test en immuun kleuring voor PDGF. Dezelfde positieve effecten die door de enkele toedieningen van de twee aminozuren werden bewezen, waren het gevolg van hun gelijktijdige toediening.

Synergisme kon echter alleen worden aangetoond voor de verlaging van het niveau van IL-6. Arg en Lys vertonen een positief effect op humane osteoblasten, wat deels gerelateerd is aan de productie van die factoren die nodig zijn voor matrixsynthese, en deels aan de directe of gemedieerde activatie van celproliferatie.

Bron
Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.