Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Stikstofmonoxide en botten

STIKSTOFMONOXIDE EN BOTTEN.

Auteur • Dr. Deborah M. Evans, 

Abstract

Recentelijk is gebleken dat stikstofmonoxide (NO), een regelaar van cardiovasculaire homeostase, neurotransmissie en immuunsysteem, ook belangrijke effecten heeft op het bot.  Zowel constitutieve als induceerbare vormen van NO-synthese worden tot stand gebracht door van bot afgeleide cellen en cytokinen zoals interleukine-1 (IL-1), tumornecrosefactor (TNF) en interferon-gamma (IFN-y), welke krachtige stimulatie zijn van NO productie. In combinatie met andere cytokine induceert IFN-y duidelijk NO productie, die de osteoclast vorming en de activiteit van rijpe osteoclasten onderdrukt.

Stikstofmonoxide een belangrijk regulerend molecuul.

Deze "super inductie" van NO is grotendeels verantwoordelijk voor het selectieve remmende effect van IFN-y op door cytokine geïnduceerde botresorptie. Hoge concentraties van NO zijn ook remmend voor cellen van de osteoblasten en NO-productie lijkt gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor de remmende effecten van cytokinen op osteoblast proliferatie. Bij lagere concentraties heeft NO echter verschillende effecten. 

Matige inductie van NO versterkt de botresorptie en de constitutieve productie van NO bij lage concentraties bevordert de proliferatie van osteoblastachtige cellen en moduleert de osteoblastfunctie. 

NO lijkt daarom een belangrijk regulerend molecuul te zijn in bot met effecten op cellen van de osteoblast en osteoclast-afstamming en vertegenwoordigt een van de moleculen geproduceerd door osteoblasten die de osteoclastische activiteit direct reguleren. Stimulatie van NO-productie in bot door pro-inflammatoire cytokines verhoogt de mogelijkheid dat NO als een bemiddelaar van botziekte kan zijn betrokken bij aandoeningen die zijn geassocieerd met cytokine-activering, zoals reumatoïde artritis,  tumor-geassocieerde osteolyse en postmenopauzale osteoporose.

Bron

  Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.