Deze site maakt gebruik van cookies. Klik hier om de cookie verklaring te bekijken Akkoord

BELANG VAN AMINOZUREN VOOR DIABETES.

ARGININE VERMINDERT DE INSULINERESISTENTIE

Diabetici kunnen onvoldoende gebruik maken van koolhydraten zoals suiker, hetgeen een belangrijke energiebron is. Insuline speelt hier een belangrijke rol in omdat het een bloedsuikerverlagend endogeen hormoon is en de productie van insuline lager is mensen met diabetes, Bovendien zijn de cellen in hun lichaam niet in staat om de insuline die beschikbaar is, goed te absorberen. Dat komt omdat de cellen de sterk minder gevoelig zijn voor insuline.

De celmembranen kunnen het hormoon niet herkennen en absorberen er daarom niet genoeg van. Het gevolg van deze zogenaamde insulineresistentie is dat er niet genoeg energie in de cellen wordt geproduceerd. Bovendien kan suiker niet goed worden afgebroken in het bloed en dus hoopt het zich op zodat de bloedsuikerspiegel stijgt.


 ARGININE - EEN BELANGRIJK AMINOZUUR VOOR INSULINE ABSORPTIE.

Een andere studie van Europese onderzoekers toonde aan dat het aminozuur arginine van groot belang is voor de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline. Arginine is een voorloper van stikstofoxide, een transmissie stof dat een directe invloed heeft op de insulinegevoeligheid.

Voor de studie werden zes type 2 diabetespatiënten in twee groepen verdeeld. Beide groepen consumeerden een normaal diabetes dieet. Een van de groepen kreeg een placebo toegediend die driemaal daags gedurende één maand moest worden ingenomen. De andere groep kreeg arginine gedurende dezelfde periode toegediend. De insulinegevoeligheid niveaus bij de patiënten werden in de loop van het onderzoek regelmatig door wetenschappers getest.

De resultaten waren overtuigend en toonden aan dat arginine de insulinegevoeligheid met meer dan 30 procent verbeterde in vergelijking met de placebogroep. Arginine leidde bovendien tot een aanzienlijke uitbreiding van de bloedvaten, waardoor de bloeddruk bij de patiënten aanzienlijk kon worden verminderd Twee studies uit 2013 zijn tot een vergelijkbare conclusie gekomen. Een andere studie heeft aangetoond dat arginine ook belangrijk is in de behandeling van diabetes gerelateerde voetziekten.

Op de lange termijn kan een constant verhoogde bloedsuikerspiegel de bloedvaten beschadigen en tot verkalking en typisch resulterende ziekten zoals een beroerte of een hartaanval leiden. Diabetes mellitus type 2 wordt meestal geassocieerd met oudere mensen, omdat de insulinegevoeligheid in de cellen afneemt met de leeftijd. Een goed ontvangen onderzoek uit 1998 toonde aan dat arginine de insulineresistentie kan verminderen, wat op zijn beurt betekent dat de insulinegevoeligheid kan worden verhoogd.

Bron:
Hoang, H. H., Padgham, S. V., & Meininger, C. J. (2013) L-arginine, tetrahydrobiopterin, nitric oxide and diabetes, Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, Volume 16, issue 1, (pp. 76-82)
4Rajapakse, N. W., Chong, A. L., Zhang, W. Z., & Kaye, D. M. (2013) Insulin-Mediated Activation of the L-Arginine Nitric Oxide Pathway in Man, and Its Impairment in Diabetes, PloS one, Volume 8, issue 5