Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

behandeling maagzweren

Glutamine supplementen zijn veelbelovend bij de behandeling van maagzweren

Aminozuur helpt bij het compenseren van maagschade veroorzaakt door H. pylori-bacteriën; studies op dieren suggereert dat het supplement ook het risico op maagkanker zou kunnen verminderen.

BOSTON – Bijna 20 jaar geleden werd ontdekt dat bacteriën die bekend staan als Helicobacter pylori verantwoordelijk waren voor maagzweren. Sindsdien zijn antibiotica de primaire therapie geworden die wordt gebruikt om de H. pylori-infectie te bestrijden, die ongeveer zes procent van de wereldbevolking treft en die ook de primaire oorzaak is van maagkanker. Maar tegenwoordig worden de bacteriën steeds resistenter tegen antibiotica.

Nu laat een studie onder leiding van wetenschappers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en het Massachusetts Institute of Technology zien dat het aminozuur glutamine, dat in veel voedingsmiddelen en in voedingssupplementen wordt aangetroffen, gunstig kan zijn in het compenseren van maagschade veroorzaakt door H. pylori-infectie. Gemeld in het nummer van Journal of Nutrition van mei 2009, bieden de bevindingen de mogelijkheid van een alternatief voor antibiotica voor de behandeling van maagzweren.

GLUTAMINE SUPPLEMENTEN

“Onze bevindingen suggereren dat extra glutamine in het dieet zou kunnen beschermen tegen maagschade veroorzaakt door H. pylori,” zegt senior auteur Susan Hagen, PhD, Associate Director of Research in de Department of Surgery bij BIDMC en Associate Professor of Surgery aan de Harvard Medical School.

Maagschade ontstaat wanneer de bacteriën de beschermende slijmlaag van de maag verzwakken, cellen beschadigen en een robuuste immuunrespons opwekken die niet effectief is bij het genezen van de infectie. “Uiteindelijk”, merkt ze op, “ zal jarenlange infectie resulteren in een combinatie van aanhoudende gastritis, celbeschadiging en een omgeving die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van kanker".

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur dat van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder rundvlees, kip, vis, eieren, zuivelproducten en sommige soorten groenten en fruit. L-glutamine – de biologisch actieve isomeer van glutamine – wordt veel gebruikt als een voedingssupplement door bodybuilders om de spiermassa te vergroten.
Hagen en haar co-auteurs hadden eerder aangetoond dat glutamine beschermt tegen celdood door H. pylori-geproduceerde ammoniak. “Ons werk heeft aangetoond dat de schadelijke effecten van ammoniak op maagcellen volledig kunnen worden hersteld door de toediening van L-glutamine”, legt Hagen uit. “Het aminozuur stimuleert ammoniak ontgifting in de maag – evenals in de lever – zodat de effectieve ammoniakconcentratie werd verlaagd, waardoor cel schade werd voorkomen”.

Zij en haar co-auteurs dachten daarom dat een vergelijkbaar mechanisme mogelijk werkzaam zou zijn in de intacte maag geïnfecteerd met H. pylori. Om deze hypothese te testen, verdeelden de onderzoekers 105 muizen in twee groepen, die ofwel een gestandaardiseerd dieet (dat 1,9% glutamine bevatte) of hetzelfde dieet met aanvullende L-glutamine (met 6,9% glutamine) ter vervanging van koolhydraten voor vijf procent van het totaal calorieën.

Na twee weken werden de muizen onderverdeeld in nog twee groepen, waarbij één groep een nep-dosis ontving en de andere groep een echte dosis ontving die H. pylori bevatte. (Dit resulteerde in vier afzonderlijke muis groepen: een niet-geïnfecteerde controlegroep, een niet-geïnfecteerde glutamine groep, een geïnfecteerde controle groep en een geïnfecteerde glutaminegroep.)

De muizen werden vervolgens gevolgd gedurende een periode van 20 weken, gedurende welke tijd monsters van bloed en maagweefsel werden verwijderd. Bloed werd geanalyseerd op antilichamen tegen specifieke typen T-helper immuun-cellen, die de reactie van het lichaam op H. pylori-infectie mediëren. Maagweefsels werden onderzocht op bewijs van schade en progressie van de kanker en ook chemisch geanalyseerd op cytokinen (ontstekingsstoffen) die worden geproduceerd door T-helpercellen.

Hun resultaten lieten zien dat de dieren zes weken na de infectie een verhoogde expressie van drie cytokinen vertoonden: interleukine 4, interleukine 10 en transformerend groeifactor-alfa-mRNA. “Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het vermogen van de maag om te beschermen tegen schadelijke effecten die het gevolg zijn van andere reacties op H. pylori-infectie”, legt Hagen uit.

Van nog groter belang, in week 20, toonden de studieresultaten aan dat van de met H. pylori geïnfecteerde dieren de muizen die het L-glutamine-dieet kregen toegediend lagere niveaus van ontsteking vertoonden dan de muizen die het standaard controle dieet ontvingen.

“Omdat veel van de maagziektes tijdens H. pylori-infectie [inclusief progressie van kanker] zijn gekoppeld aan hoge niveaus van ontsteking, biedt dit resultaat ons voorlopig bewijs dat glutamine suppletie een alternatieve therapie kan zijn voor het verminderen van de ernst van de infectie”, legt Hagen uit, eraan toevoegend dat studies bij menselijke proefpersonen de volgende stap zullen zijn om de relevantie van deze bevinding in de klinische setting te bepalen.

“H. pylori-bacteriën infecteren meer dan de helft van de wereldbevolking en zijn onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie geïdentificeerd als een kankerverwekkende stof van groep 1”, voegt ze eraan toe. “Ongeveer 5,5 procent van de totale kankerlast wordt toegeschreven aan de H. pylori-infectie en wereldwijd ontwikkelen zich jaarlijks meer dan 900.000 nieuwe gevallen van maagkanker. De mogelijkheid dat een goedkope, gemakkelijk te gebruiken behandeling zou kunnen worden gebruikt om de schadelijke effecten van kanker door de H. pylori-infectie te beïnvloeden, rechtvaardigt verdere studie in klinische onderzoeken. ”

Co-auteurs van het onderzoek zijn MIT-onderzoekers James Fox, Nancy Taylor en Barry Rickman en BIDMC-onderzoekers Jin-Rong Zhou en George Blackburn.
Deze studie werd ondersteund door subsidies van de National Institutes of Health.
BIDMC is een patiëntenzorg-, onderwijs- en onderzoek filiaal van de Harvard Medical School en staat consequent in de top vier van National Institutes of Health-financiering bij onafhankelijke landelijke ziekenhuizen. BIDMC is een klinische partner van het Joslin Diabetes Center en is een onderzoek partner van het Dana-Farber / Harvard Cancer Center. BIDMC is het officiële ziekenhuis van de Boston Red Sox.

Bron
Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.