L-Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in de bloedbaan en vormt 30-35 procent van de aminozuur stikstof in uw bloed. Het is eigenlijk bekend als een conditioneel essentieel aminozuur omdat je lichaam het in grote hoeveelheden gebruikt.
Nieuw onderzoek laat nu zien dat L-Glutamine het lichaam op de volgende manieren ten goede komt:
De aminozuren Glutamine en Glutaminezuur zijn in chemische zin nauw verwant. Het menselijk lichaam is in staat om zelf L-glutamine te produceren, van L-Glutaminezuur via het glutamaat ammonium ligase.
Gezien de talrijke metabolische processen waar Glutamine deel van uitmaakt, is het niet verrassend dat het het aminozuur is met de hoogste concentratie in bloedplasma, musculatuur en cerebrale en spinale vloeistof. Met 60% vertegenwoordigt het de grootste hoeveelheid vrije aminozuren in het lichaam.
De behoefte naar glutamine neemt toe met fysieke en mentale stress. De productie van dit belangrijke aminozuur, dat plaatsvindt in het lichaam, neemt af met de leeftijd en genereert niet voldoende hoeveelheden.
Externe toevoeging wordt in dergelijke gevallen aanbevolen.
Glutamine dient als leverancier van stikstofmonoxide en koolstof, en is ook een belangrijke bouwsteen voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Aminozuren zijn nodig voor de synthese van nucleotiden, waarbij snel delende cellen zoals die van het immuunsysteem en de haarzakjes afhankelijk zijn van deze energiebron.
Glutamine kan in de nieren worden omgezet in glucose, zonder dat glucagon- of insulinegehalten worden beïnvloed. Glutamine kan de opslag van vet uit voedsel tegengaan door de vetdepositie te omzeilen die normaal door insuline wordt veroorzaakt.3 Dit kan handig zijn bij het reguleren van het lichaamsgewicht. Er zijn ook aanwijzingen dat glutamine de vraag naar suiker en alcohol kan verminderen.
Tijdens de synthese van Glutamine tot Glutaminezuren worden de hersenen beschermd tegen de toxische effecten van ammoniak. Deze bescherming tegen het cel-toxine voorkomt belemmeringen voor hersenfuncties en verbetert het lange en korte termijn geheugen.
Patiënten in uitputting toestand en met cognitieve hersenstoornissen hebben vaak een Glutaminezuur gebrek. Angst, spanning, slaapstoornissen en slapeloosheid en een gebrek aan concentratie houden hier allemaal verband mee.
Glutamine verhoogt de productie van het gamma-amino-boterzuur (GABA). GABA is een belangrijke neurotransmitter die zich gedraagt als een sluiswachter om de natriumkanalen tussen de zenuwcellen in de hersenen te vertragen en is daarom als een natuurlijke kalmeringsmiddel.
Een voorraad essentiële micronutriënten bevordert de aanmaak van huidcellen en vertraagt veroudering. Daarom is een uitgebalanceerd dieet de basis voor een gezonde huid. Een onevenwichtig, ongezond voedingspatroon kan leiden tot hyperaciditeit en de zuur-base-ratio raakt uit evenwicht met als gevolg dat cellen en weefsels worden vernietigd.
Een voldoende aanvoer van Glutamine is belangrijk voor een stevige en soepele huid. Als er niet genoeg Glutamine aanwezig is, neemt het lichaam de benodigde eiwitten uit de spiermassa en zet het om in Glutamine en energie.
Dit leidt ertoe dat spiereiwitten verloren gaan, spierstrengen dunner worden en de huid over het algemeen slapper wordt. Dit is de reden waarom Glutamine door wetenschappers 'innerlijke fontein van de jeugd' wordt genoemd.
het lichaam genoeg glutamine heeft, kan het GABA opbouwen, wat positieve resultaten kan hebben, zoals innerlijke rust en kalmte, ook in stressvolle situaties, verbeterde concentratieniveaus en een diepere slaap.Bron
1 Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)
2 Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)
3 Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)