Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

VASCULAIR

In het jaar 1998 werd de Nobelprijs1 voor de Fysiologie
of Geneeskunde3 toegekend aan drie Amerikaanse wetenschappers
voor de ontdekking van stikstofmonoxide als signaalmolecuul
(wondermolecuul) in het cardiovasculaire systeem.
Dit stikstofmonoxide2 wordt geproduceerd in het endotheel, dit is de binnenste laag van onze aderen.
Om stikstofmonoxide te produceren, heeft het endotheel L-Arginine nodig.

Belangrijke vasculaire eigenschappen van stikstofmonoxide zijn:

 1. Het vermogen om bloedvaten licht te verwijden. 
 2. Het vermogen om bloedvaten te ontspannen.
 3. Behoud van een optimale bloedvat spanning en structuur.
 4. Verjonging van het vaatstelsel. 
 5. Verlaging van de bloeddruk. 
 6. Verbetering van de chemische processen in de cellen.

Stikstofmonoxide en uw bloedvatensysteem.

Stikstofoxide wordt op natuurlijke wijze in ons lichaam aangemaakt.

Er werd een Nobelprijstoegekend voor de ontdekking dat stikstofmonoxide een belangrijke rol speelt in het hart- en vaatstelsel.

Uit deze ontdekking bleek dat stikstofmonoxide een vaatverwijdend middel is, dat helpt de bloeddruk te verlagen en de hoeveelheid zuurstof in het bloed te verhogen. 

Stikstofmonoxide wordt geproduceerd, door de binnenwand van de bloedvaten, ook wel bekend als het endotheel, en fungeert als een boodschappersmolecuul dat de bloedvaten vertelt zich te verwijden en samen te trekken of te ontspannen, als een elastiekje.

Met voldoende stikstofmonoxide kunnen de bloedvaten zich ontspannen en verwijden, zodat het bloed van en naar het hart kan stromen.

Naarmate we ouder worden, produceren we minder stikstofmonoxide. Hierdoor kan het hart- en vaatstelsel minder elastisch worden, waardoor de toevoer van zuurstofrijk bloed naar vitale organen kan verminderen.

Een actieve levensstijl verhoogt de doorstroming en daarmee de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de vitale organen. Een dieet met nitraten dat in het lichaam wordt omgezet tot stikstofmonoxide, dat voor vaatverwijdering zorgt, helpt ook de doorbloeding te verbeteren.

Achtergrond

Tot het bereiken van volwassen leeftijd, produceert het lichaam voldoende stikstofmonoxide om de endotheelcellen ontspannen en flexibel te houden. Daarom hebben de meeste jongeren geen hoge bloeddruk of andere vormen van circulatieproblemen.

Naarmate de jaren verstrijken, ontwikkelen de meesten van ons een verharding van het vaatstelsel, waardoor het minder flexibel wordt en niet in staat is om zich aan te passen aan indirecte bloeddrukveranderingen. Dit maakt het pompen van bloed moeilijker voor het hart en overbelasting van het hart geven. 

De overbelasting kan resulteren in een hartaanval. Ook kan de hogere bloeddruk beroertes veroorzaken. Hart en vaatziekten behoren in de westerse wereld tot de top van doodsoorzaken.

Verbeter de bloedstroom naar het hart.

Als u de gezondheid van uw hart wilt verbeteren moet u de flexibiliteit van uw vaatstelsel verbeteren.

Deze verbetering heeft ook een gunstige invloed op alle andere functies in onze organen, botten, hersenen en huidweefsel.


De doorbloeding naar de nieren

De nieren spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk. Het zijn vaatrijke organen met als belangrijkste doel afvalstoffen en teveel aan zouten en water uit de bloedbaan te filteren.

Bloed wordt door de glomeruli (microscopische filters) geperst waardoor bacteriën, dode cellen en afvalstoffen afgevoerd worden (met ongeveer  570 ml per minuut) en brengt mineralen, zouten en water in evenwicht voordat het via de nierader weer in de bloedbaan komt. 

Zonder dit evenwichtsproces werken zenuwen, spieren en andere weefsels in uw lichaam niet optimaal. Nieren spelen ook een belangrijke rol bij het reguleren van de hormoonfunctie.


Verbetering van de bloedstroom naar de lever.

De lever is een orgaan dat duidelijk beïnvloed wordt door stikstofmonoxide.5,6

Uw lever is een belangrijk orgaan. Zonder kunt u niet leven. Zo heeft uw lever de volgende belangrijke functies:  vorming van gal. koolhydraatstofwisseling, eiwitstofwisseling, vetstofwisseling, ontgiften, reinigen en opslag.

Om al deze verschillende functies uit te kunnen oefenen zijn er twee afzonderlijke systemen aanwezig in uw lever:

 1. Het bloedvatsysteem: De lever bevat heel veel bloed. Het bloed afkomstig van de darmen komt binnen via de poortader. Zo kunnen belangrijke voedingsstoffen uit de darmen naar de lever worden getransporteerd. De levercellen kunnen deze voedingsstoffen dan omzetten, bewaren of weer afgeven aan de bloedvaten wanneer je lichaam ze nodig heeft.
 2. Het galgangsysteem: De lever maakt gal aan. Via vele galkanaaltjes in de lever wordt dit gal afgevoerd naar de galblaas waar het wordt opgeslagen.


Dr. L.J. Ignarro legt uit.

Winnaar van de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde (1998), heeft meer dan 30 jaar gewijd aan onderzoek in het ontdekken van de voordelen van stikstofoxide en het voorkomen of zelfs terugdraaien van hart- en vaatziekten.

In de video hiernaast legt Dr. L.J. Ignarro uit wat stikstofmonoxide is. En de belangrijke rol van L-Arginine bij de productie van stikstofmonoxide. We hebben de tekst hieronder uitgeschreven.

Dr. L.J. Ignarro : "Cardiovasculaire ziekte ontstaat wanneer de bloedstroom naar het hart verslechtert. Het hart heeft zijn eigen bloedsomloop, dit circulatiestelsel wordt de kransslagaders genoemd. Wanneer mensen aderverkalking (arteriosclerose) of hoge cholesterolspiegels ontwikkelen, kan dit leiden tot plaque-afzetting en plaquevorming in de bloedvaten.

Als deze plaque blijft groeien, kan de bloedstroom belemmerd worden. Dit leidt tot een afname van de bloedstroom (en dus toevoer van voedingsstoffen en zuurstof) naar het hart. En het kan gebeuren dat op het moment dat wanneer u aan het trainen bent of bijvoorbeeld een trap oploopt, het hart niet genoeg bloed krijgt, en dus zuurstof, die pijn die u dan voelt, is in wezen een hartaanval.

Stikstofmonoxide is een molecuul, dat in het lichaam aanwezig is en op een specifieke manier binnen het cardiovasculaire systeem functioneert.

Met stikstofmonoxide beschermt het lichaam zichzelf letterlijk tegen hart- en vaatziekten.

Het is bijvoorbeeld een molecuul die de bloeddruk verlaagt. Het is het mechanisme van ons lichaam om beroertes en hartaanvallen te voorkomen. De slagaders maken stikstofoxiden aan met het doel de bloeddruk te verlagen. Daardoor wordt de doorbloeding naar de organen verbetert.

Dit komt omdat stikstofmonoxide, de bloedvaten verwijdt of ontspant, zodat er meer bloed doorheen kan stromen. Hierdoor daalt de druk binnen in het arteriële systeem (bloedvaten) en beschermt ons tegen coronaire hartziekte omdat het slechte cholesterol niveaus kan verlagen en meer.

video uitleg over cholesterol.


 

De aanmaak van stikstofmonoxide in de vaten is de natuurlijke manier om ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat we er genoeg van maken.

Stikstofmonoxide wordt als een levensreddend middel beschouwd omdat het de natuurlijke manier van het lichaam is om zich te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak, over de hele wereld en het lichaam kan zichzelf tegen al deze hartziekten beschermen door steeds meer stikstofmonoxide te produceren.

Wanneer er een tekort aan stikstofoxide is gaat de bescherming verloren en wordt men zeer gevoelig en ontvankelijk voor hartkwalen

Zoals reeds gezegd, stikstofoxide beschermt u, omdat het uw bloeddruk in het normale waarde houdt. Hoge bloeddruk veroorzaakt hartaanvallen, beroertes en kan leiden tot aderverkalking (arteriosclerose) of coronaire hartziekte. Stikstofmonoxide kan al deze dingen voorkomen," aldus Dr. L.J. Ignarro 

In de video hiernaast legt Dr. L.J.  Ignarro verder uit wat de talrijke voordelen van stikstofoxide zijn. We hebben de tekst voor u hieronder uitgeschreven.

De stikstofmonoxide zorgt ervoor dat alle organen in het lichaam de normale hoeveelheid bloed ontvangen. Op deze manier wordt het hart van de benodigde voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Bovendien kan stikstofmonoxide het bloedstollingsproces beïnvloeden en ongewenste bloedstolling voorkomen.

Bij een hartaanval of hartinfarct raakt de kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof meer door een bloedstolsel in de bloedvaten van de hersenen.

Dus stikstofmonoxide is iets dat we maken om ongewenste bloedstolling te voorkomen. Het verwijdt de bloedvaten zodat de druk wordt verlaagt in de bloedvaten. Als de bloeddruk normaal is dan verlaagt stikstofmonoxide de de bloeddruk niet.

Dat is zo geweldig van de natuurlijke stoffen die in ons lichaam aanwezig zijn. De stikstofmonoxide detecteert wanneer de bloeddruk abnormaal hoog is en dan komt het in actie om die bloeddruk te verminderen, terug naar de juiste bloeddrukwaarden.

Stikstofmonoxide is kan niet worden ingenomen met een pil of in water, want stikstofmonoxide is gasvormig en erg instabiel. Het is niet langer dan een seconde of twee aanwezig. 

Wat u wel kunt doen, is dat u de ingrediënten inneemt die het lichaam gebruikt om stikstofmonoxide aan te maken en te stabiliseren, voorkomen dat het afbreekt en ervoor zorgt dat het langer in uw lichaam blijft," aldus dr. L.J. Ignarro


Het endotheel, de binnenaderwand, heeft L-Arginine zie video hierboven  nodig om het stikstofmonoxide te produceren. Toediening van L-Arginine alleen is niet voldoende om alle voordelen van het aminozuur een significante rol in het lichaam te laten spelen. Nadat de lange botgroei is gestopt (ronde het 23ste levensjaar), absorbeert het lichaam steeds minder goed L-Arginine. 7 
RECOVER-ME IS EEN UNIEKE FORMULE VAN AMINOZUREN DIE DE PRODUCTIE VAN STIKSTOFMONOXIDE IN DE BLOEDVATEN VERHOOGT.4

Wetenswaardigheden....

 • Het vasculaire systeem is complex en bestaat uit kilometers aders en slagaders die allemaal met het hart werken om bloed van en naar uw cellen te pompen.
 • In 1998 werd de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde toegekend aan drie Amerikaanse wetenschappers voor de ontdekking van stikstofmonoxide als signaalmolecuul in het cardiovasculaire systeem.
 • Het stikstofoxide afkomstig van L-Arginine is direct of indirect betrokken bij praktisch elke cel-werking en gezondheidsconditie denkbare, van het cardiovasculaire systeem tot het immuunsysteem en van de hormoonfunctie tot de zenuwfunctie. Ook wel het "wondermolecuul" genoemd.

 • L-Arginine is de directe voorloper van NO, (stikstofmonoxide) ureum, ornithine en agmatine en is noodzakelijk voor de synthese van creatine. 
 • Een van de meest belangrijke eigenschappen van stikstofmonoxide is het vermogen om vaatverwijding te bewerkstelligen en bloedvaten te ontspannen.
 • Er is overvloedig bewijs dat het endotheel een cruciale rol speelt in het behoud van de vasculaire tonus en structuur. 
 • Een belangrijke, van het endotheel afkomstige vasoactieve mediator, is stikstofmonoxide (NO), een endogeen boodschappersmolecuul. NO wordt gevormd in gezond vasculair endotheel en L-Arginine is een belangrijke bron hiervoor.
Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.