Deze site maakt gebruik van cookies. Klik hier om de cookie verklaring te bekijken Akkoord

L-Arginine

L-ARGININE

L-Arginine is een semi-essentieel aminozuur dat voorkomt in alle voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Dierlijke bronnen zijn zuivelproducten, vlees, gevogelte en zeevruchten. Plantaardige bronnen zijn voornamelijk tarwe, meel, boekweit, havermout en noten. Voor het lichaam heeft L-Arginine meerdere voordelen en functies, waarvan het belangrijkste de voorloper is van stikstofmonoxide (NO) en de verhoogde productie van groeihormoon.

Nobelprijs

Nobelprijs

In 1998 werd de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde gegeven voor specifiek onderzoek naar stikstofmonoxide en de omzetting ervan van arginine. Het aminozuur L-arginine verbetert de circulatie en zuurstoftoevoer van de coronaire en perifere vaten door de afgifte van stikstofmonoxide. Wanneer mensen arginine nemen, neemt het stikstofoxideniveau in het bloed toe. Stikstofmonoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbetert daardoor de circulatie in het hele lichaam. Bovendien verhoogt arginine het stikstofoxideniveau, waardoor de slagaders elastischer worden. Dit effect kan de bloeddruk verlagen en zuurstof kan de organen sneller via het bloed bereiken, wat over het algemeen een positief effect heeft.

Stikstofmonoxide (NO)

L-Arginine in combinatie met zuurstof en meerdere enzymen creëert NO, wat ook bekend staat als 'van het endotheel afgeleide relaxerende factor. L-Arginine bevat vier stikstofatomen per molecuul, waardoor het de meest voorkomende stikstofdrager is bij mens en dier.Het endotheel (binnenbekleding) van bloedvaten gebruikt stikstofmonoxide om de omliggende gladde spier te ontspannen, wat resulteert in vaatverwijding en verhoogde doorbloeding (zie figuur 1). Dit resulteert in meerdere voordelen, waaronder betere prestaties tijdens inspanning, sneller herstel, warmere handen en voeten, betere slaap, verhoogd libido en seksuele prestaties, verbeterde alertheid, concentratie en geheugen en positieve effecten op het cardiovasculaire systeem.

Groeihormoon

L-Arginine speelt een belangrijke rol bij de stimulatie van groeihormoon. Door dit te doen, gaat het lichaam in een meer anabole (opbouw) staat, wat resulteert in meer vetvrije massa en meer vetverbranding. Om een significante hoeveelheid L-arginine in de hersenen te krijgen, gebruikt Recover-Me een speciale vorm van L-Arginine, namelijk L-Arginine L-Pidolaat. Deze specifieke vorm passeert gemakkelijker de bloed-hersenbarrière om zijn functie in de hersenen uit te oefenen in plaats van alleen in de rest van het lichaam.

 L-Arginine L-Pidolaat en geheugen

Het aminozuur L-Pidolaatzuur (L-pyroglutaminezuur), gekoppeld aan (het) L-Arginine in Recover-Me, is een van nature voorkomende stof in de hersenen. Hier speelt het een belangrijke rol als boodschapper en kan daarom een positieve invloed hebben op cognitieve vaardigheid, geheugen en leren.

L-Arginine in Recover-Me

De focus van Recover-Me is om de L-argininespiegels in het lichaam en de hersenen te verhogen, om de productie van stikstofoxide te verhogen en de groeihormoonspiegels te verhogen, om het verouderingsproces te vertragen. De beschikbare L-arginine in het lichaam komt voort uit de transformatie van het L-Arginine (L-Pidolaat) en L-Glutamine (dat wordt omgezet in L-Citrulline en later in L-Arginine). Het L-Arginine L-Pidolaat kan makkelijker de bloed-hersenbarrière passeren, wat verantwoordelijk is voor een hogere L-Arginine niveaus in de hersenen.

Werkingsmechanisme

L-Arginine heeft significante effecten op de endocriene functie - met name bijnier- en hypofyse-afscheiding - bij mens en dier. Het is al lang bekend dat toediening van arginine de afgifte van catecholamines, insuline en glucagon, prolactine en groeihormoon (GH) stimuleert. Er is echter weinig bekend over het exacte mechanisme waarmee arginine deze effecten uitoefent. L-Arginine is de biologische voorloper van stikstofmonoxide (NO), een endogene boodschappermolecule die betrokken is bij een verscheidenheid aan endotheel-afhankelijke fysiologische effecten in het cardiovasculaire systeem. 

Als de voorloper van stikstofmonoxide wordt aangenomen dat veel van de klinische effecten van arginine worden gemedieerd door de effecten op de van het endotheel afkomstige ontspanningsfactor. Een enorme hoeveelheid onderzoek heeft de biologische rollen en eigenschappen van stikstofmonoxide onderzocht, wat van cruciaal belang lijkt te zijn bij het in stand houden van de normale bloeddruk, myocardfunctie, ontstekingsreactie, apoptose en bescherming tegen oxidatieve schade. 

L-Arginine is ook een cruciaal onderdeel van vasopressine (anti-diuretisch hormoon). L-Arginine is een krachtige immunomodulator

Voordelen van L-Arginine

 • L-Arginine is duizend keer krachtiger dan enig natuurlijk voorkomende antioxidant in het lichaam.
 • De antioxiderende eigenschappen van L-Arginine ondersteunen verschillende lichaamssystemen en kunnen beschermen tegen hartaandoeningen, beroertes en diabetes, en vertragen vroegtijdige veroudering.
 • Stikstofmonoxide biedt uitgebreide cardiovasculaire ondersteuning, inclusief de controle van de bloeddruk en plaquevorming.
 • Stikstofmonoxide houdt de slagaders ontspannen en buigzaam voor een normale bloeddruk, waardoor hypertensie en angina pectoris wordt voorkomen.
 • Stikstofmonoxide verbetert het geheugen, met name het langetermijngeheugen, en kan helpen de effecten van dementie en de ziekte van Alzheimer te verminderen.
 • Stikstofmonoxide kan helpen bij de behandeling en preventie van diabetes, omdat veel complicaties van de ziekte, waaronder een slechte bloedsomloop en blindheid, van vasculaire aard zijn.
 • L-Arginine blijkt ook de insulinesecretie in de pancreas te reguleren.
 • Stikstofmonoxide verbetert de communicatie van boodschappers-cellen tussen zenuwen en de hersenen.
 • Stikstofmonoxide kan de immuunsysteem helpen verbeteren en bacteriële, virale en parasitaire infecties bestrijden.
 •  L-Arginine stimuleert, door de productie van stikstofmonoxide, de productie van menselijk groeihormoon (HGH), hetgeen anti-aging eigenschappen heeft.
 • Stikstofmonoxide helpt bij de controle van cholesterol door het serum- en LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Het helpt ook om schade aan het endotheel veroorzaakt door LDL (slecht) cholesterol te herstellen.
 • Stikstofmonoxide verbetert de seksuele prestaties van mannen door behandeling van vasculaire erectiestoornissen of ED.
 • Stikstofmonoxide zorgt ervoor dat bloedplaatjescellen niet aan elkaar blijven kleven om de kans op bloedstolsels te verkleinen die kunnen leiden tot een hartaanval of een beroerte.
 • L-Arginine vermindert door de productie van stikstofmonoxide zwangerschaps-gerelateerde hypertensie, een risicofactor voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind.
 • Stikstofmonoxide kan nuttig zijn bij de behandeling van astma door longblaasjes te openen voor gemakkelijker ademhalen en de behandeling van longaandoeningen.
 • Stikstofmonoxide helpt bij het reguleren van het spijsverteringsproces.
 • Stikstofmonoxide ontspant de hypertone sfincterspieren, waardoor aambeien worden voorkomen en genezen.
 • De productie van stikstofmonoxide, verhoogt de spiermassa en behoudt de botdichtheid door de productie van groeihormoon te stimuleren, wat ook leidt tot een vermindering van het vetweefsel. Hierdoor kan het nuttig zijn bij gewichtsbeheersing en krachttraining.
 • Stikstofmonoxide kan de door het gebruik van tabak veroorzaakte cardiovasculaire schade en longschade helpen compenseren, aangezien de stikstofmonoxideconcentraties bij rokers minder dan de helft zijn van die van niet-rokers.
 • Stikstofmonoxide helpt bij het versnellen van wondgenezing en herstel na de operatie. Onderzoek heeft aangetoond dat het nuttig is bij het behandelen van brandwonden en het stimuleren van wondgenezing bij ouderen.
 • Stikstofmonoxide voorkomt en keert de gevolgen van osteoporose om door een positief effect op de botmassa.
 • L-Arginine is nuttig bij het verbeteren van de atletische prestaties als gevolg van een betere bloedsomloop en het vermogen om meer zuurstof en voedingsstoffen aan te dragen aan de spieren en organen. Het verbetert de longfunctie en verhoogt het groeihormoon niveau. Dit alles draagt bij tot de versterking van mager spierweefsel en verbetering prestaties en herstel bij alle soorten trainingsprogramma's.
 • De productie van stikstofmonoxide, verhoogt de spiermassa en behoudt de botdichtheid door de productie van groeihormoon te stimuleren, wat ook leidt tot een vermindering van het vetweefsel. Hierdoor kan het nuttig zijn bij gewichtsbeheersing en krachttraining.
 • L-Arginine, en zijn vermogen om stikstofmonoxide aan te maken, is gebruikt bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom en om de ontwikkeling van maagzweren, met name stress-gerelateerde zweren, te verminderen, zonder de maagzuurproductie te beïnvloeden.