Deze site maakt gebruik van cookies. Klik hier om de cookie verklaring te bekijken Akkoord

Vasculaire systeem

WAT IS HET VASCULAIRE SYSTEEM?

Het vasculaire systeem, ook wel de bloedsomloop genoemd, bestaat uit bloedvaten die bloed en lymfe door het lichaam transporteren. De slagaders en aders vervoeren bloed door het hele lichaam, leveren zuurstof en voedingsstoffen aan de lichaamsweefsels en voeren afvalstoffen af. De lymfevaten bevatten lymfevocht (een heldere, kleurloze vloeistof die water en bloedcellen bevat). Het lymfestelsel helpt de vochtige omgeving van het lichaam te beschermen en te onderhouden door de lymfe weg te filteren en te draineren uit elk deel van het lichaam.

HET BLOEDVATEN STELSEL ZIJN:

  • Slagaders; bloedvaten die zuurstofrijk bloed van het hart naar het lichaam transporteren.
  • Aders; bloedvaten die bloed uit het lichaam terugvoeren naar het hart.
  • Haarvaten; kleine bloedvaten tussen slagaders en aders die zuurstofrijk bloed naar het lichaam verdelen.

Bloed stroomt door het bloedvaten stelsel doordat het uit het hart wordt gepompt. Bloed dat het hart via slagaders verlaat, is verzadigd met zuurstof. Deze slagaders worden afgebroken tot kleinere takken om zuurstof en andere voedingsstoffen naar de cellen van de weefsels en organen van het lichaam te brengen. Terwijl het bloed door de haarvaten stroomt, brengt het de cellen zuurstof en voedingstoffen. De afvalstoffen van de cellen stromen door de haarvaten naar de aders, die steeds groter worden om het bloed terug naar het hart te brengen.

Behalve het vervoer van bloed en lymfe door het hele lichaam, functioneert het vasculaire systeem ook als een belangrijk onderdeel van andere lichaamssystemen.

Bijvoorbeeld:

Ademhalingssysteem.

Terwijl bloed door de haarvaten in de longen stroomt, wordt kooldioxide afgestaan en zuurstof opgenomen. De koolstofdioxide wordt via de longen uit het lichaam verdreven en de zuurstof wordt door het bloed naar de lichaamsweefsels gebracht.

Spijsvertering.

Terwijl voedsel wordt verteerd, stroomt er bloed door de haarvaten van de darm en pikt voedingsstoffen op, zoals glucose (suiker), vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen worden door het bloed aan de lichaamsweefsels afgegeven.

Nieren en urinewegen.

Afvalstoffen uit de lichaamsweefsels worden uit het bloed gefilterd terwijl het door de nieren stroomt. Het afvalmateriaal verlaat het lichaam vervolgens in de vorm van urine.

Temperatuur regelen.

Reguleren van de lichaamstemperatuur wordt ondersteund door de bloedstroom. Warmte wordt geproduceerd door de weefsels tijdens de processen van het afbreken van voedingsstoffen voor energie, het maken van nieuw weefsel en het afgeven van afvalstoffen.