Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Endotheel

WAT IS ENDOTHEEL?

We hebben ongeveer 60.000 kilometer bloedvaten in ons volwassen lichaam. Deze bloedvaten bestaan uit slagaders, aders en haarvaten. Ze worden allemaal beschermd door een microscopische binnenbekleding van endotheelcellen, die gewoonlijk het endotheel wordt genoemd. Het is belangrijk op te merken dat deze cellen de gehele bloedsomloop vanaf de binnenkant van uw hart naar de kleinste haarvaten leiden. Als men al deze endotheelcellen zou samenvoegen dan heeft het een oppervlak van maar liefst 4 tot 8 tennisbanen, afhankelijk van de grootte van de persoon. Het endotheel is slechts één cel dik en kan niet door het menselijk oog worden gezien.

Toen het endotheel eenmaal ontdekt was werd het geclassificeerd als een inert membraan waarvan de primaire functie was om het bloed in de bloedsomloop te houden en uit de weefsels en organen van het lichaam. Onderzoek van de afgelopen 25 jaar heeft aangetoond dat uw endotheel een actief, multifunctioneel orgaan is dat een vitale rol speelt in de metabolische, immunologische en cardiovasculaire gezondheid. Uw endotheel wordt nu beschouwd als het grootste uitscheidende orgaan in het lichaam.

De endothele gezondheid is zo belangrijk dat de Nobelprijs voor Geneeskunde van 1998 werd toegekend aan drie Amerikaanse onderzoekers die ontdekten hoe het endotheel het aminozuur L-arginine omzet in stikstofmonoxide – het belangrijkste signaalmolecuul van het hele cardiovasculaire systeem.


werking van het ENDOTHEEL

  Omdat endotheelcellen elk bloedvat bekleden, spelen ze een belangrijke rol in een goede werking van elk orgaan in uw lichaam. 

  Het volgende is een lijst van de bekende functies van het endotheel. Elke functie speelt een belangrijke rol bij de endothele gezondheid, de cardiovasculaire gezondheid en uw algehele welzijn:

 • Bloedsomloop- Uw endotheel helpt de bloedsomloop te vergemakkelijken. Het doet dit door de ader binnenwand van een glad oppervlak te voorzien, dat de adhesie en stolling van bloedplaatjes voorkomt. Het probeert ook te voorkomen dat vreemde stoffen aan de celwand hechten, wat kan leiden tot vaatvernauwing. Grote moleculen zoals LDL (slechte) cholesterol en / of toxische stoffen zoals nicotine beschadigen de intercellulaire verbindingen tussen de endotheelcellen waardoor afzettingen zich kunnen opbouwen. Dit zorgt ervoor dat de gladde en flexibele binnenkant van uw bloedvaten ruw en moeilijk wordt met het gevolg dat de endothele gezondheid wordt aangetast.
 • Productie van het ‘wondermolecuul’ stikstofmonoxide - De endotheelcellen produceren een molecuul, stikstofoxide genaamd, dat de bloedplaatjesadhesie, activering, uitscheiding en aggregatie remt en de des-aggregatie van bloedplaatjes bevordert. Dit is uitermate belangrijk bij het voorkomen van bloedstolsels in het vaatstelsel om het risico op hartaanvallen en beroertes te verminderen.
 • Bloeddruk – Niet alleen zorgen de endotheelcellen voor een dynamisch gecontroleerde structurele barrière tussen het circulerende bloed en omliggende weefsels en organen, maar ze produceren ook signaalmoleculen die de vaatverwijding en vasoconstrictie beïnvloeden. Vasodilatatie zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen en zorgt voor een grotere doorbloeding. Dit verlaagt de bloeddruk.
  Vasoconstrictie zorgt ervoor dat de bloedvaten samenknijpen zodat de bloedstroom vermindert en de bloeddruk stijgt. Momenteel wordt aangenomen dat de endotheelcellen de controlerende factor zijn in de regulering van de bloeddruk. Ze produceren stikstofmonoxide, de krachtigste vaatverwijder. De juiste productie van stikstofmonoxide is van fundamenteel belang voor het handhaven van normale bloeddruk.
 • Gespecialiseerde Poortwachtersrol – Endotheelcellen fungeren als selectieve filters om de doorgang van gassen, vloeistoffen en verschillende moleculen door hun membranen te regelen. In de hersenen en het netvlies zijn de endotheelcellen bijvoorbeeld nauw met elkaar verbonden om een barrière te vormen die alleen selectieve moleculen doorlaat. In de lever, de milt en het beenmerg zijn de endotheelcellen losjes verbonden waardoor cellulair verkeer tussen hun intercellulaire hiaten mogelijk is. In de nieren, endocriene klieren en darmvlokken hebben de endotheelcellen echter een ander type selectieve doorlaatbaarheid om efficiënte filtering, uitscheiding en absorptie mogelijk te maken op basis van de functie van dat orgaan.
 • AngiogeneseDe vorming van nieuwe haarvaatjes wordt angiogenese genoemd en wordt gedeeltelijk gereguleerd door het endotheel. Het speelt ook een belangrijke rol bij het vermogen van het hart om collaterale bloedvaten te ontwikkelen. Deze collaterale vaten kunnen helpen de impact van een bloedvat blokkade in het hart te verminderen door alternatieve routes voor de bloedstroom te bieden.
 • Wondgenezing- spieren Endothele gezondheid is uiterst belangrijk bij wondgenezing. Het speelt ook een belangrijke rol bij het creëren van spieren.
 • Endothele gezondheid is ook cruciaal voor de goede werking van uw immuunsysteem. – Uw witte bloedcellen of leukocyten worden geproduceerd in het beenmerg vanwaar ze in de bloedbaan komen en de endotheelcellen hun doorgang in het weefsel van uw lichaam vergemakkelijken, zodat ze vreemde agentia of antigenen kunnen vernietigen. Deze poortwachters rol varieert voor elk orgaansysteem, maar is afhankelijk van endothele gezondheid en functie.


Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.